Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΗ ΣΑΛΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!! Λαχανοσαλάτα για Γκίνες στην Αγία Βαρβάρα-Θα φτάσει σε μήκος τα 2,5 χιλιόμετρα!




Εσύ κατέχεις τα πολλά κι ο νους σου λές πως πιάνει
 Για πες μας ένα λάχανο πόσους ντολμάδες κάνει.





«Όπως είχαμε προαναγγείλει ένα μεγάλο Ρεκόρ θα λάβει χώρα στο χωριό της Αγίας Βαρβάρας. Η οριστική ημερομηνία είναι τελικά την Κυριακή 11 Νοεμβρίου.

Το Ρεκόρ που θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε, σύσσωμοι σαν μια γροθιά όλοι μαζί οι Αγιοβαρβαρίτες, θα είναι η δημιουργία μια τεράστιας λαχανοσαλάτας μήκους 2,5 χιλιομέτρων περίπου, όσο είναι δηλαδή και το μήκος του χωριού. Βάση των υπολογισμών θα χρειαστούν περισσότεροι από τρεις τόνοι ντόπιο λάχανο και πολλά χέρια βοήθειας.

Η ιδέα άρχισε να συζητιέται πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν αναζητούσαμε κάποιο τρόπο ώστε να αναδείξουμε τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του χωριού της Αγίας Βαρβάρας.

Αναφερόμαστε για τα χαρακτηριστικά της γεωγραφικής θέσης του χωριού (Κέντρο της Κρήτης), του μήκους του χωριού, που όπως αναφέρεται είναι ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό του και τρίτο χαρακτηριστικό, φυσικά τα ντόπια παράγωγα προϊόντα με κύριο, το ντόπιο Αγιοβαρβαρίτικο λάχανο.

Η ιδέα της επίτευξης του Ρεκόρ θα πετύχει σίγουρα το στόχο ανάδειξης των παραπάνω χαρακτηριστικών, αλλά συγχρόνως θα βοηθήσει πολύ και στο βασικό στόχο που έχει θέσει ο Σύλλογος μας, αυτόν της ενδυνάμωσης της ομαδικότητας ανάμεσα στους κατοίκους του χωριού μας, μιας και θα χρειαστεί η βοήθεια όλων σε κάθε τομέα.

Το πρόγραμμα της 11ης Νοεμβρίου έχει ως εξής:
Από τις 8 το πρωί εκείνης της ημέρες θα πραγματοποιείται έκθεση ντόπιων προϊόντων (αγροτικά και μη)** που παράγουν οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου. Από τις δώδεκα, και συγχρόνως με την έκθεση των προϊόντων, θα υπάρχει ένας τραπέζι στημένο στην αυλή της εκκλησίας όπου θα παρουσιάζονται φαγητά με βασικό συστατικό το λάχανο*.

Οι δημιουργοί κάθε εδέσματος θα ενημερώνουν τους παρευρισκομένους για την προέλευση και τους τρόπους παρασκευής του. Την ίδια ώρα, άλλοι συγχωριανοί μας θα μεταφέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να στηθεί η σαλάτα κατά μήκος του δρόμου ενώ γυναίκες, άνδρες και παιδιά ανά γειτονιές θα τρίβουν τα λάχανα για τη δημιουργία της σαλάτας.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, σε εικοσιένα σημεία κατά μήκος του χωριού θα υπάρχουν τραπέζια στα οποία οι ντόπιοι θα κερνάνε τους επισκέπτες διάφορα εδέσματα που θα έχουν προετοιμάσει. Αναμένεται γύρω στις μία το μεσημέρι, η σαλάτα να είμαι έτοιμη και τοποθετημένη πάνω στους κατάλληλα σχεδιασμένους πάγκους ώστε να περάσει το επιλεγμένο συνεργείο και να την καταγράψει.

Το υλικό που θα συγκεντρωθεί (φωτογραφίες & βίντεο) αργότερα θα αποσταλεί στους υπεύθυνους των Ρεκόρ Γκίνες στο Λονδίνο για να εκτιμήσουν αν η προσπάθεια μας ήταν επιτυχημένη. Αμέσως μετά την καταγραφή, θα δοθεί το σύνθημα για την άμεση κατανάλωση της σαλάτας από τους παρευρισκομένους πάντα με τη συνοδεία των κερασμάτων που θα υπάρχουν ανά γειτονιά. Θα ακολουθήσει κρητικό παραδοσιακό γλέντι στην αυλή της εκκλησίας με τον συγχωριανό μας λυράρη Μιχάλη Καρακωνσταντάκη.

Επιγραμματικά το Πρόγραμμα της Ημέρας:

08:00 – 15:30 Εορταστική ατμόσφαιρα στο χωριό με μουσική από τα μεγάφωνα και ανακοινώσεις που θα καθοδηγούν ντόπιους και επισκέπτες προς κάθε κατεύθυνση.

08:00 – 18:00 Έκθεση ντόπιων προϊόντων (αγροτικών και μη)

12:00 – 16:00 Παρουσίαση εδεσμάτων με θέμα το λάχανο από τους ίδιους τους
δημιουργούς τους

13:00 Καταγραφή της σαλάτας με ηλεκτρονικά μέσα

14:00 Προσφορά της σαλάτας σε ντόπιους και επισκέπτες

15:00 Περισυλλογή εξοπλισμού από το δρόμο, αποκατάσταση συγκοινωνίας

15:30 Έναρξη ζωντανού κρητικού παραδοσιακού γλεντιού στην αυλή της εκκλησίας

**Δηλώσεις συμμετοχών παραγωγών για την έκθεση αγροτικών και μη προϊόντων στο 6981279303
*Δηλώσεις συμμετοχών για την έκθεση των φαγητών στο 6984721083


 ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΧΑΝΟ:

 Το λάχανο (Brassica oleracea var. capitata), ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κουνουπίδι και το μπρόκολο (οικογ. Cruciferae).
Καλλιεργείται για τη φυλλώδη κεφαλή του, για την ακρίβεια το σφαιρικό σύμπλεγμα από ανώριμα φύλλα, η οποία είναι φαγώσιμη. Η φυλλώδης κεφαλή, ανάλογα με την ποικιλία έχει χρώμα λευκό, κόκκινο ή γκριζοπράσινο. Το λάχανο είναι στενός συγγενής με το μπρόκολο και το κουνουπίδι...


Στην Ελλάδα το λάχανο ευδοκιμεί καλύτερα τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο και την άνοιξη. Είναι όμως δυνατό να καλλιεργηθεί και το καλοκαίρι αν επιλέξετε κατάλληλο υβρίδιο.

Ποικιλίες λάχανου
Υπάρχουν πολλοί τύποι λάχανου που διαφέρουν ως προς:
1) το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα της κεφαλής,
2) τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου και άλλα χαρακτηριστικά.
Ως προς τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου, δηλαδή του απαιτούμενου χρόνου από τη μεταφύτευση μέχρι την ωρίμανση, υπάρχουν οι εξής κατηγορίες:

Υπερπρώιμα: ωριμάζουν σε 55-–60 ημέρες από τη μεταφύτευση και είναι συνήθως μικρού μεγέθους. Χρησιμοποιούνται για ανοιξιάτικη καλλιέργεια.

Πρώιμα: ωριμάζουν σε 90 ημέρες και χρησιμοποιούνται κυρίως για καλοκαιρινή καλλιέργεια.

Μεσοπρώιμα και μεσόψιμα: ωριμάζουν σε 120 ημέρες και είναι κατάλληλα για φθινοπωρινή καλλιέργεια.

Όψιμα ή χειμωνιάτικα: κατάλληλα για χειμερινή καλλιέργεια.

Ως προς το σχήμα και το χρώμα της κεφαλής υπάρχουν οι εξής κατηγορίες:

Άσπρα λάχανα: έχουν συμπαγή ή αφράτη κεφαλή με χρωματισμό ανοιχτό πράσινο και σχήμα κωνικό ή σφαιρικό.
Κόκκινα λάχανα.
Τύπου Σαβοΐας (Savoy): γκριζοπράσινα με σγουρά φύλλα.

Εκτός από τις ποικιλίες, όλοι οι τύποι λάχανου είναι διαθέσιμοι σήμερα σε υβρίδια. Τα υβρίδια έχουν σοβαρά πλεονεκτήματα έναντι των ποικιλιών γιατί δίνουν πιο εύρωστα φυτά τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και έχουν ομοιόμορφη και συγκεντρωμένη παραγωγή.

Κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια του λάχανου

Το λάχανο είναι φυτό περισσότερο ανθεκτικό στις χαμηλές παρά στις υψηλές θερμοκρασίες.
Η άριστη θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι 15– με 18 βαθμούς Κελσίου. Παρά το γεγονός ότι αντέχει τόσο σε παγετούς όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου, σε πολλές ποικιλίες διαταράσσεται ο παραγωγικός κύκλος αν επικρατήσουν για μακρά περίοδο θερμοκρασίες κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου ή πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου.

Τι χώμα χρειάζεται το λάχανο

Το λάχανο μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών. Υποφέρει μόνο σε όξινα εδάφη (το pH πρέπει να είναι πάνω από 5,5). Για τα πρώιμα λάχανα προτιμώνται αμμουδερά, ζεστά εδάφη. Για τα οψιμότερα προτιμώνται βαρύτερα εδάφη που είναι στραγγερά και πλούσια σε οργανική ουσία.

Θρεπτική αξία λάχανου

Το λάχανο είναι καλή πηγή βιταμίνης C.

Το λάχανο περιέχει σημαντικές ποσότητες γλουταμίνης, ενός αμινοξέος που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Λόγω των χαμηλών λιπαρών, το λάχανο χρησιμοποιείται συχνά ως τρόφιμο σε δίαιτες.

Όπως και το μπρόκολο, αποτελεί πηγή Indole-3-carbinol, ενός χημικού που ενισχύει την επιδιόρθωση του DNA και δρα ως ανταγωνιστής οιστρογόνων, καθυστερώντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι το βράσιμο, μειώνει τα επίπεδα αυτών των ουσιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΚΤΑ!!